Wilfred Genee over Sociale Media, Geluk en Succes

Interview met Wilfred Genee

Tv presentator, sportjournalist en auteur
Geïnterviewd op 01 april 2015
Wat vind je van de sociale media? En gebruik je het? 
"Ik gebruik de sociale media vooral zakelijk, maar dat is ook noodgedwongen. In het verleden hebben mensen uit mijn naam met een fake-account allerlei dingen geplaatst. Het is niet mijn ding. Ik gebruik het vooral om mededelingen over Voetbal International te plaatsen. Maar nee, het houdt niet over."

Wat betekent voor jou succes?
"Succes is wanneer je ergens voor gaat, wanneer je die bepaalde focus hebt. Ik moet er wel bij zeggen: ook wanneer het niet lukt, maar je er alles aan gedaan hebt, vind ik dat een vorm van succes. Intrinsieke motivatie vind ik misschien wel de belangrijkste eigenschap van mensen: ergens voor staan. Succes is helemaal mooi wanneer je het af kunt dwingen. Het is geloven in je droom en daar alles voor over hebben, ongeacht de kritiek die je er ongetwijfeld van vele mensen zult krijgen. Succes is dus eigenlijk geloven in jezelf! "

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent? 
"Ik heb nooit ten koste van mensen iets gedaan, maar altijd vanuit mijn eigen moraal en dan wel met 120, 150 en 200 procent inzet." 

Heeft succes te maken met de ‘juiste mensen’ kennen? 
"Ik heb het idee dat je de juiste mensen tegenkomt wanneer je hier zelf iets voor doet. Je kunt geluk mijns inziens afdwingen door op het juiste moment op de juiste plaats zijn.
Contact met mensen kan zeker belangrijk zijn. Ik merk dit ook aan mijzelf, omdat ik nu in een positie zit waarin ik veel mensen ken."

Wat zijn jouw tips om succesvol(ler) te zijn?
"Weten wat je kunt en vooral weten wat je niet kunt.  Beter worden in waar je goed in bent. En werken met affirmaties: wanneer je het even niet meer weet lees je alle positieve punten die je eerder hebt opgeschreven weer even. 
Een tijdje geleden was ik bij het ABN-AMRO tennis toernooi en zat achter Tennisspeler Andy Murray. Hij had een briefje in zijn hand waarvan hij iets voorlas. Later heb ik dat papiertje kunnen bemachtigen. Eigenlijk was het ook een ‘affirmatie briefje’ met kreten als  ‘Be good for yourself! , patient! , Go for it! ‘ 

Als het even niet meer gaat, ga dan terug naar de basis en kijk waar je goed in bent.
Iets wat je niet of minder goed kunt: prima, maar ga het ook niet verbeteren! Als je een rol moet gaan spelen dan val je door de mand! Het gaat om authenticiteit. Weten wat je wel en niet kunt. Het zijn wel allemaal open deuren, maar het werkt wel!" 
 
Wat betekent geluk voor jou? 
"Dat zijn moment opnames. Voordat ik vanmiddag thuis wegreed zat mijn zoontje op het potje, hij wordt nu zindelijk. Hij zit daar zo gelukkig te zijn. Daar maak je een foto van. Heerlijk!  Dat zijn van die bijzondere geluksmomenten."

Heb jij geluk gehad? 
"Ja. Soms lukken dingen niet meteen, maar wanneer je doorzet en toch datgene wilt bereiken wat je voor ogen hebt en dit uiteindelijk lukt,  geeft dat ook weer een geluksgevoel. Blijf er in geloven!"

Word jij vaak gevraagd iets belangeloos te doen?
"Ja, en ik probeer hier veel aan te doen. Zowel aan mijn ambassadeurschap van het gehandicapten fonds, als aan het Kankerfonds. Bij ons in het dorp word ik ook gevraagd en zeg ik bijna nooit nee. Je kunt het trouwens nooit helemaal goed doen. Er zijn altijd wel omstandigheden dat je ‘nee’ moet zeggen, omdat je moet werken of net andere afspraken hebt." 

Vind je het lastig wanneer je gevraagd wordt omdat je  succesvol, bekend/ beroemd en/of invloedrijk bent?
"Nee, dat vind ik prima. Als je wint heb je vrienden, gaat het mis, kent niemand je meer. En op het moment dat je bekend bent heb je  een bepaald soort vrienden van mensen die iets van je willen en je nodig hebben voor bepaalde zaken.
Wanneer ik met de voeding er voor kan zorgen dat ouders beter op voeding van kinderen letten en daardoor minder snel ziek worden of overlijden, dan hebben we het toch ergens voor gedaan.  En heb ik met mijn bekendheid, voor zover het wat voorstelt, iets kunnen betekenen."
( KB: Lili en Wilfred Genee hebben het boek Vullen of Voeden geschreven, website link: www.vullenofvoeden.nl)

Wanneer help jij mensen? 
"Daar waar het kan. Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt zonder dat ik over mijn eigen grenzen ga, zoals dat in het verleden wel eens gebeurde."