Jan Slagter over Sociale Media, Geluk en Succes

Interview met Jan Slagter

Programma maker, televisie presentator en oprichter van Omroep Max
Wat vind je van de sociale media? En gebruik je het? 
Sociale media zijn een perfecte manier om persoonlijk contacten te leggen en te onderhouden. Het gesprek ga ik aan met vrienden, bekenden en onbekenden; door de sociale media wordt de drempel om contact te leggen net wat lager. Sociale media gebruik ik daarom niet alleen voor persoonlijke doeleinden, ook voor MAX zet ik deze graag in om hiermee een extra platform te bieden. Wij zenden niet, in een gesprek bied je namelijk ook een luisterend oor. Meningen, tips, vragen, complimenten en digitale schouderklopjes (de likes en retweets): ik juich het sociale aspect hiervan alleen maar toe! Het is zelfs aangetoond dat internet het gevoel van eenzaamheid bij ouderen kan verminderen. 
Ik heb een persoonlijk account op Facebook, maar ik ben vooral actief op Twitter. De korte, bondige en vooral actuele communicatie hierop vind ik prettig en er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat ik een tweet de wereld in stuur. Mijn Twitter volgers weten dat ik graag openhartig deel wat me lief is en niet schroom om over allerlei zaken mijn mening te uiten. Berichten die aan mij geadresseerd zijn beantwoord ik openlijk. (@Jan_Slagter) 

Wat is voor jou succes? 
Succes zit in kleine en grote dingen. Bij MAX worden successen geboekt zodra we vanuit de doelgroep redeneren, we doen er dan ook alles aan om hun feedback te toetsen via verschillende kanalen. Via o.a. sociale media, het opiniepanel en de website blijven we in contact met en succesvol aan hen verbonden. Succes boeken we samen! 

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent?
Door passie het altijd te laten winnen van angst. Dagelijks ondervind ik veel plezier aan wat ik doe, dat is voor mij een belangrijke sleutel voor succes. Ik heb altijd gedaan wat ik leuk en zinvol vond: spijt komt dan ook niet in mijn woordenboek voor.

 
Heeft succes te maken met de‘ juiste mensen’ kennen?
Ja, door bewust mensen om je heen te verzamelen die jou inspireren en motiveren, kan je succes beïnvloeden. Dat wil overigens niet zeggen dat jouw netwerk verantwoordelijk is voor jouw succes, het vormt eerder een klankbord.  Een goede relatie begint bij jezelf. 
De’ juiste mensen’ zijn mensen die benaderbaar en respectvol zijn, ergens voor staan en zich vanuit passie vol overgave ergens voor inzetten. 

Wat zijn jouw tips om succesvol(ler) te zijn? 
Doe altijd wat je leuk vindt, maak van je passie je werk en laat je door niemand in de weg staan.

Wat betekent geluk voor jou? 
Als het goed gaat met al mijn dierbaren, ben ik gelukkig. Mijn gezin is mijn basis. 

Heb je geluk gehad? 
Ik geloof erin dat je verantwoordelijk bent voor je eigen successen, ik heb altijd een doel voor ogen en ik ben ervan overtuigd dat als je iets wilt, en bereid bent alles te geven, dat je dit doel ook bereikt. 

Word jij vaak gevraagd iets belangeloos te doen?
Wekelijks komen er meerdere verzoeken binnen. Het liefst werk ik belangeloos mee aan alles wat aansluit op mijn ideologie. Helaas laat mijn agenda niet toe om overal aan mee te werken. Recentelijk kon ik wel ingaan op een verzoek van wethouder Karsten Klein van Den Haag om in een commissie zitting te nemen, die onafhankelijk onderzoekt hoe in die stad de zorg is geregeld, met een focus op ouderenzorg en thuiszorg. 

Vind je het lastig wanneer je gevraagd wordt omdat je succesvol, bekend/ beroemd en/of invloedrijk bent?
Nee en dat is ook niet het beeld dat ik van mezelf heb. Ik ben me bewust van de invloed die ik wellicht heb, maar bovenal ben (en blijf) ik benaderbaar. 

Wanneer help jij mensen? 
Ik zet mij graag in voor mensen in binnen- en buitenland met o.a. MAX Maakt Mogelijk en Stichting Welzijn Gehandicapten Nederland. Hierbij laat ik mij graag inspireren door mensen die hulp van me vragen. Dit werk vind ik heel belangrijk en zinvol. Want wanneer je mensen de middelen en kennis geeft, raken ze enorm gemotiveerd. Ze zien mogelijkheden, dat vind ik prachtig. Ik help dus zo vaak als ik kan.