Jan Hillenius over Sociale Media, Geluk en Succes

Interview met Jan Hillenius

Eindredacteur Voetbal International

Wat vind je van de sociale media en gebruik je het? 
Hoewel ik het wel gebruik, zit de sociale media niet in mijn bloed. Het gaat bij mij niet van zelf. Wanneer ik gebruik maak van de sociale media is het voornamelijk zakelijk. Mijn vrouw is er meer mee bezig en ik word dan ook wel eens getagd.
Wat ik wel leuk vind, met name aan Facebook, is dat je de mensen wie je uit het oog verloren bent gemakkelijk weer terug kunt vinden. Echter de verplichting dat je op alles moet reageren vind ik vermoeiend en vervelend.
Zakelijk is het handig. Ik ben nu bezig met het schrijven van een boek samen met Michel van Egmond, over de gebeurtenissen achter de schermen gedurende 5 jaar bij Voetbal International. Wanneer het boek uitkomt zal ik het op de sociale media zetten. Kortom, ik kijk op Facebook, maar gebruik Twitter bijvoorbeeld als informatiebron voor het werk. 

Wat betekent voor jou succes?
Succes is wanneer iets lukt wat je graag wilt, iets waar je hard voor gewerkt hebt. 
Het mooiste is het wanneer datgene waar je al lang van hebt gedroomd en wat je hebt gevisualiseerd,  daadwerkelijk een succes wordt. Succes is ook erkenning: succes wordt groter wanneer je opvalt en algemeen erkend wordt.

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent? 
Ik heb altijd hard gewerkt en ben vooral enthousiast met plannen en mogelijkheden omgegaan. Weinig ingewikkelde strategieën, maar gewoon proberen het maximale uit je vak te halen. Uiteraard is goed contact met collega’s hierbij ook van belang. Ik heb ook altijd geprobeerd om zo allround mogelijk te zijn binnen mijn vakgebied, zodat je overal gericht over mee kan praten. Verder vooral aanpakken wat er op je pad komt, niet te ingewikkeld doen, maar wel waar nodig grenzen stellen.

Heeft succes te maken met de ‘ juiste mensen’ kennen? 
Daar begint het vaak wel mee, met de juiste mensen kennen op bepaalde plaatsen. 
Bij mij viel dat wel mee. Natuurlijk heb ook ik bepaalde  mensen ergens gekend, wat mogelijk ooit in mijn  voordeel heeft gewerkt. Ik heb echter niet iemand gehad die mij in het zadel heeft geholpen. Ik heb hard gewerkt en ben een bescheiden mens.
Dat betaalt zich uiteindelijk uit. 

Wat zijn jouw tips om succesvol(ler) te zijn?
Niet te hoog van de toren blazen, niet overdrijven. Natuurlijk moet je gezien worden maar dat kan ook door goed werk af te leveren. Even pas op de plaats maken en afwachten en dan een goede strategie bepalen.. Enige bescheidenheid en niet te snel reageren kan mijns inziens wel degelijk tot succes, of wat je als zodanig ervaart, leiden. 

Wat betekent geluk voor jou?
Geluk heeft met veel dingen te maken. Succes heeft ook met geluk te maken. Het echte geluk, het klinkt als een cliché, is toch een fijn gezin en gezonde kinderen. Geluk is doen waar je je goed bij voelt en waar je je in ontwikkelt. Mijn droom was een boek te schrijven en dat is gelukt. 

Heb jij geluk gehad? 
Ik heb veel geluk gehad. Ik ben trouwens van mening dat  je geluk volledig zelf afdwingt. Natuurlijk moeten dingen net op de juiste plaats vallen. Vooral bij een carrière bij de commerciële televisie moet je geluk hebben, ik heb daarbij echter ook de goede keuzes gemaakt. 

Word jij vaak gevraagd iets belangeloos te doen?
Ik ben gelukkig geen BN-er maar ik word wel veel gevraagd in verband met het programma Voetbal International. Talloze journalisten en goede doelen benaderen ons. Ik houd ook wel veel dingen tegen, maar als de mannen ( KB: René, Wilfred en
Johan ) aandacht aan een goed doel of onderwerp wat in de uitzending past, willen besteden, dan doen we het. 

Vind je het lastig wanneer je gevraagd wordt omdat je  succesvol, bekend, beroemd en/of invloedrijk bent? 
Nee hoor. Privé wordt mij veel gevraagd of ik iets kan schrijven, of iets met de mannen kan regelen. Ik vind dat bijna nog lastiger dan zakelijk.

Wanneer help jij mensen? 
Als het mij zinvol lijkt. Het gaat er trouwens ook om hoe je je aanmeldt: met al te dwingende brutale mensen ben ik vrij snel klaar.
Er wordt eigenlijk best vaak iets voor goede doelen gedaan. Zoals voor zieke kinderen die tijdens het bijwonen van een uitzending een VIP behandeling krijgen. Daar werken Wilfred. René van de Gijp en Johan Derksen en ik eigenlijk altijd aan mee.