Hans Schiffers over Sociale Media, Geluk en Succes

Interview met Hans Schiffers

Allround presentator en discjockey bij AVRO-TROS’ Schiffers FM
Geïnterviewd op 25 april 2015

Wat vind je van de sociale media? En gebruik je het? 
Ja, ik gebruik het vooral vanwege een beroepsmatige interesse. Ik heb een Twitter en een Facebook account, de laatste zowel zakelijk als privé. Ik vind het leuk om de samenleving te begrijpen: ik sta midden in het leven. Berichten op de sociale media zijn soms ontsporend en verbijsterend slecht, maar er gebeuren ook mooie dingen. Elk medium heeft zijn eigen karakteristieken en voordelen. Naar aanleiding van uitzendingen van Opsporing Gezocht, waarbij ik de voice-over doe, krijgen we vaak heftige reacties in korte tweets . De sociale media hebben onze samenleving heel mondig gemaakt, maar ik vind dat we het ook weer niet te serieus moeten nemen. 
Ik betrap mezelf er op dat ik best veel op mijn mobiel kijk, op berichten op sociale media reageer en veel app .Wat voor mij ook belangrijk is en niet wil vergeten, is om mijn tante, die geen antwoordapparaat heeft, of een mobieltje heeft, gewoon eens te bellen om te vragen hoe het gaat! 

Wat betekent voor jou succes?
Succes is een soort drijfveer om lol te hebben in alles wat je doet. Ik ben iemand die het optimale uit succes wil halen. Er zijn natuurlijk ook periodes dat er geen succes is, dat je aan het ploeteren bent om mensen naar je toe te krijgen. Dat hoort er ook bij. Succes is het blijven streven het leuk te houden voor jezelf. 

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent? 
Heel veel! Ik ben van huis uit een tekenaar/illustrator, daar lag mijn pad. 
Mijn ouders hebben die carrière gestimuleerd en daarin geïnvesteerd: ik zat op zaterdagen bij de fraters stillevens te maken. Daar heb ik klassiek leren tekenen. 
Rond mijn 22ste begon iets te kriebelen wat ik niet voor mogelijk had gehouden: ik ben Radio gaan ontdekken. In die zelfde periode kwam ik er ook achter dat ik homosexueel was. In 1983 heb ik echt besloten mijn hart te volgen en de Radio- en Omroepwereld te verkennen. Wat hielp was dat ik de post rond bracht bij de VARA. Ik leerde daar al mijn helden kennen: Sonja Barend, Felix Meurders, Paul Witteman. Deze wereld boeide mij enorm! 
Het succes is mij zeker niet aan komen waaien, ik heb er veel moeite voor moeten doen om succes te krijgen, eigenlijk heb ik er altijd hard voor moeten werken. 

Heeft succes te maken met de ‘ juiste mensen’ kennen? 
Vast wel. Hoe het precies werkt daar ben ik nog steeds niet achter. Ik doe dingen op mijn gevoel. De juiste mensen zijn ook vaak niet de juiste mensen. Omdat de juiste mensen op sleutelposities zitten, met andere motivaties of intrinsieke waarden en macht willen uitoefenen. Vaak moet je dan juist niet bij dat soort mensen zijn want daar wordt je zelf niet beter van. Met een groot ego kun je in deze omroepwereld goed uit te voeten, maar je kunt ook “buiten je zelf” komen te staan. Dat werkt voor mij niet: wees jezelf, wees natuurlijk!
Ik heb heel veel tv gedaan: Fort Boyard, De Spelborrel, Songfestival presentatie samen met Nance. Sonja Barend vind ik een fantastische vrouw. Geweldig wanneer je zo’n talkshow kunt maken! Dit leek mij iets om na te jagen. Gaandeweg kwam ik er achter dat televisie mijn weg helemaal niet was. Blijf bij je zelf. Dat heb ik mezelf vaak moeten toeroepen omdat ik ook wel please- gedrag heb.
Bij de radio heb ik me kunnen neerzetten als iemand die een eigen sfeer heeft. 
De eigenlijke lont in het kruitvat is aangestoken door mijn zwager die een keer een draadje zo goed met een ander draadje verbond dat het twee straten verder te horen was. Dat was voor mij zo’n euforisch gevoel dat ik dacht: dit moet ik gaan doen! Radio maken!
Wanneer je iets wilt en je hebt een missie -  daar geloof ik echt wel in - dan gebeurt het gewoon! 

Wat zijn jouw tips om succesvol(ler) te zijn? 
Jezelf zijn. Ja, het is wel een cliché. En je afvragen waarom je succesvol wilt zijn? Wil je rijk worden, wil je invloed? Wanneer je die vragen beantwoordt, wordt het duidelijk waarom je succesvol wilt zijn. Verder moet je gewoon DOEN en niet bang zijn!  Wanneer je jezelf in je comfortzone houdt gebeurt er niets: je weet nooit hoe dingen gaan lopen als je het niet uitgeprobeerd hebt.

Wat betekent geluk voor jou?
Geluk is ‘het Snappen’ wat geluk is. Geluk zit in het kleine moment. Soms kan ik dat moment ervaren wanneer ik bijvoorbeeld vanaf onze woonboot over het water tuur. 

Heb jij geluk gehad? 
Heel veel. Ik heb geluk gehad dat ik in het vak zit en dat ik mijn man Rob ben tegen gekomen.

Word jij vaak gevraagd iets belangeloos te doen?
Best wel. Ik word gevraagd voor een presentatie of een interview of om een tekening te maken. Dit doe ik bijvoorbeeld voor Almere Lifestyle: een keer per 2 maanden maak ik voor het blad een cartoon. Een paar jaar geleden toen ik in een echte flow zat heb ik ‘cryptopictos’ gemaakt. De luisteraars van mijn programma konden naar de website gaan, de tekening bekijken en raden wat de titel van het liedje was. Dat was erg leuk! www.youtube.com/watch?v=eWNLY2_ltPY 
Het Stripmuseum heeft de criptopictos uiteindelijk in de Maarten Toonder zaal geëxposeerd. Daar ben ik nog steeds trots op. De tekeningen zijn later verkocht ten behoeve van het Liliane fonds. 

Vind je het lastig wanneer je gevraagd wordt omdat je succesvol, bekend/ beroemd en/of invloedrijk bent?
Nee 

Wanneer help jij mensen? 
Wanneer iets getriggerd wordt, wanneer ik denk dat ik daar de geschikte persoon voor ben.